Hypotheekconstructie:
- Hoogte lening
- Aantal leningdelen
- Looptijd leningdelen
- Hypotheekvorm
- Rentevast periode per lening deel
Veel mensen die een hypotheekbank kiezen, denken als eerste aan de grotere, meer bekende hypotheekverstrekkers.
Nadat je weet welke hypotheekconstructie het beste bij je past ga je op zoek naar de beste hypotheekbank met de laagste rente en beste voorwaarden.
Hypotheekconstructie:
Veel mensen die een hypotheekbank kiezen, denken als eerste aan de grotere, meer bekende hypotheekverstrekkers.
Hoe kies je de best passende geldverstrekker. Vergelijk rente en hypotheekvoorwaarden.
Naast hypotheekrente zijn er ook verschillende, belangrijke voorwaarden. Let bij het kiezen van een geldverstrekker vooral op de volgende punten.
Geldigheidsduur offerte
De hypotheekofferte is een tijdelijk aanbod. Meestal heb je een acceptatietermijn van twee weken (dan moet de offerte ondertekend door geldverstrekker zijn ontvangen).
Ga je akkoord, dan is de getekende hypotheekofferte meestal nog eens drie of vier maanden geldig.
Binnen deze termijn moet je naar de notaris gaan om de hypotheekakte te tekenen. Doe je dit niet, dan vervalt normaal gesproken de hypotheekofferte, tenzij je de offerte hebt verlengd.
Verlengen offerte
Vaak is het mogelijk om een hypotheekofferte te verlengen. Een bank rekent voor verlengen vaak kosten (bereidstellingsprovisie).
Bij een aantal hypotheekverstrekkers kun je kiezen uit 3 hypotheekvormen:
Andere hypotheekverstrekkers bieden veel meer hypotheekvormen aan zoals:
Steeds meer geldverstrekkers hebben als voorwaarde dat bij aflossen en bij extra aflossen de risicoklasse automatisch wordt naar beneden wordt aangepast. De rente wordt dan automatisch tijdens de rentevast periode verlaagd.
Dit is een erg belangrijke voorwaarde voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en bij hoge financiering ten opzichte van de marktwaarde.
Wil je extra aflossen, dan mag je bij de meeste hypotheekbanken 10% per jaar van de hypotheeksom aflossen. Meer dan 10% is ook mogelijk, maar dan betaal soms een boete (vergoedingsrente) omdat de bank rente-inkomsten misloopt.
In de volgende situaties kun je meestal extra boetevrij aflossen:
In de offerte staat het rente% en de rentevaste periode. Als de rente is gestegen op de dag dat tekent bij de notaris, dan geldt voor jou de rente die in de offerte staat. Is de rente gedaald, dan wordt soms de rente voor jou ook verlaagd.
Er zijn 3 opties:
Bij een verhuisregeling (meeneemregeling) bestaat de mogelijkheid om je hypotheek met dezelfde rente mee te nemen als je gaat verhuizen. Als je de rente lang wilt vastzetten dan kan het heel gunstig zijn om voor een hypotheek te kiezen die deze regeling biedt.
Uitleg overbruggingshypotheek
Je hebt een andere woning gekocht en de oude nog niet verkocht? En de oude woning heeft overwaarde? Dan kun je het geld dat je extra nodig hebt voor de nieuwe woning alvast lenen door middel van een overbruggingshypotheek. De overbruggingshypotheek wordt automatisch afgelost bij verkoop van de huidige woning.
Wat is een bouwdepot?
Koop je een nieuwbouwwoning of wil je verbouwen? Dan kun je dit in de hypotheek (gedeeltelijk) meefinancieren. Het deel van de hypotheeklening dat je gebruikt voor de bouw of verbouwing wordt dan in een bouwdepot gezet. Dit is een rekening die gereserveerd is voor de bouw of verbouw van jouw woning.
Kosten bouwdepot
Sommige banken reken kosten voor het aanhouden van een bouwdepot, andere banken niet.