Home » Rentevaste periode » Hypotheekvorm kiezen » Hypotheekverstrekkers » Hypotheekrente vergelijken

Vergelijk alle hypotheekrentes

Vind de laagste hypotheekrente op de 2 beste onafhankelijke websites. Vergelijk hypotheekrente online maar bel altijd Aktia voor de laagste tarieven.

De beste onafhankelijke hypotheekrente vergelijkingssites

Omdat Aktia 100% onafhankelijk is tonen wij geen rentes op onze eigen website. Bovendien bespaart dit hoge kosten.

Rente NHG hypotheek

Als je een hypotheek met NHG, Nationale Hypotheek Garantie, afsluit dan gelden aparte lage rentetarieven. De zogenaamde NHG rentetarieven. NHG hypotheekrente vergelijken doe je in een aparte rentetabel.

Hypotheekbedrag maximaal € 310.000 (in 2020)
Je kunt in 2020 een hypotheek met NHG, Nationale Hypotheek Garantie afsluiten indien het hypotheekbedrag en de marktwaarde lager of gelijk is aan € 310.000. Dit maximale bedrag is inclusief alle bijkomende kosten. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens nog 6 procent hoger, namelijk € 328.600,-.

Rente risico-opslag

Bij hypotheken zonder NHG krijg je te maken met een risico-opslag. Deze risico-opslag is afhankelijk van de verhouding tussen je hypotheekbedrag en de marktwaarde van je woning.

Hoe hoger je hypotheekbedrag is in verhouding tot de marktwaarde, hoe meer tariefopslag je betaalt. Hoe lager je hypotheekbedrag, hoe minder tariefopslag. Een hogere of lagere risico-opslag scheelt tot wel 0,8% aan hypotheekrente.

Banken gaan verschillend om met de risico-opslag

  • Risico-opslag vervalt automatisch (***** beste voorwaarden)
  • Risico-opslag vervalt op alleen op verzoek van klant (*** goede voorwaarden)
  • Risico-opslag vervalt pas na de rentevastperiode (* matige voorwaarden)

Hypotheekrente-opslag

Vergelijk niet alleen hypotheekrente op het starttarief, maar vergelijk hypotheekrentes over de hele looptijd. Dit wordt ook wel looptijd-rente genoemd.