Wat is een overbruggingshypotheek?

De overwaarde van je nog-niet-verkochte-woning gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.
  • Overwaarde wordt uitbetaald
  • Tijdelijke hypotheek
  • Je betaalt alleen rente
  • Kosteloos aflossen bij verkoop woning
  • In combinatie bij de geldverstrekker voor een nieuwe woning

Belangrijke kenmerken van een overbruggingshypotheek

Je wilt een andere woning kopen maar je huidige woning is nog niet verkocht. Je hebt de overwaarde van je huidige woning nodig voor de aankoop van je nieuwe woning. Een overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije en een tijdelijke hypotheek. Je betaalt alleen rente. De hypotheek wordt automatisch afgelost bij verkoop van de woning.

Overwaarde vrij maken

Met deze hypotheek leen je tijdelijk het bedrag aan overwaarde voor de financiering van je nieuwe woning.

Alleen rente betalen

Je betaalt tijdens de looptijd alleen rente. De rente is meestal variabel.

Afgelost bij verkoop

De hypotheek wordt afgelost op het moment dat je de oude woning verkoopt. .

Kosteloos aflossen

Je mag de overbruggingshypotheek altijd onbeperkt geheel of gedeeltelijk aflossen. Je betaalt geen boeterente. Bij verkoop van de woning wordt de hypotheek door de notaris afgelost.

  • Deze hypotheek wordt afgelost bij verkoop van de woning.

Overbruggingshypotheek

Op letten bij een overbruggingslening!

Geen toetsing

Een overbruggingshypotheek maakt geen onderdeel uit van de maximale hypotheek-berekening. Het buiten de toetsing houden is alleen toegestaan indien aangetoond wordt dat de verplichtingen uit de oude hypotheek en de overbruggingslening gedurende een periode kunnen worden betaald (meestal 12 of 24 maanden of totdat de woning onherroepelijk is verkocht) Je moet door middel van eigen middelen kunnen aantonen dat je de dubbele maandlasten voor een die periode kunt betalen.

Rente hoger

Een nadeel van de overbruggingshypotheek is dat de rente hoger is dan de rente over een normale hypotheek. Daarnaast wordt de overbruggingslening vaak hypothecair ingeschreven op beide woningen, waardoor de hypotheekaktekosten hoger zijn. Ook moet de huidige woning vaak worden getaxeerd.

Valkuilen

Woning nog niet verkocht

Zeker wanneer de oude woning nog niet is verkocht, ontstaat vaak discussie over de te verwachten verkoopprijs en de termijn waarop je verwacht dat de woning wordt verkocht.

  • Er zijn geldverstrekkers die geen overbruggingslening verstrekken indien de woning nog niet is verkocht

Te hoge overbruggingslening

Het lijkt voordelig om een bank te zoeken die de overbruggingslening zo hoog mogelijk wil vaststellen. Dat scheelt de immers het inbrengen van eigen geld. Een te hoge overbruggingslening kan later, als de woning wordt verkocht voor een lagere prijs, tot problemen leiden.

  • Je zal of meer spaargeld moeten inleggen, of,
  • de hypotheek op de nieuwe woning moeten verhogen, of,
  • een persoonlijke lening moeten afsluiten.

Is dat niet mogelijk dan kan de oude woning niet geleverd worden!

Combinatie met een bouwdepot

Is de marktwaarde na verbouwing nodig om de hypotheek te krijgen, of om in een lager risicoklasse te vallen, dan zullen de verbouwingskosten in bouwdepot gaan.

Een overbruggingslening wordt gezien als inbreng van eigen middelen en die moet dus als eerste worden ingebracht. Dit geldt ook bij een nieuwbouwwoning. De duurdere overbruggingslening zal als eerste worden aangesproken voor betaling van de grondkosten en vervallen termijnen

Meerdere inschrijvingen

Soms rusten op de te verkopen woning meerdere hypotheken, soms bij verschillende geldverstrekkers. Bij de meeste banken is het dan niet mogelijk om een overbruggingslening aan te vragen, omdat ze maximaal een tweede recht van hypotheek eisen.

Onvoldoende eigen geld

Bij het afsluiten van een overbruggingslening is het aantonen van eigen middelen wettelijk verplicht. In de praktijk zie ik vaak dat er uiteindelijk onvoldoende eigen middelen beschikbaar zijn.

Bij de inbreng van eigen geld moet onderscheid worden gemaakt in een bedrag dat nodig is voor de aankoop van de nieuwe woning (exclusief overbrugging) en het bedrag dat nodig is om tijdelijk de extra hypotheeklasten van de overbruggingslening en de oude hypotheek te kunnen betalen

Overbrugging en echtscheiding

Wanneer twee ex-partners ieder de helft van de overwaarde willen overbruggen, ontstaan vaak problemen. De ene bank zal namelijk een tweede recht van hypotheek vestigen, terwijl de andere minimaal een derde recht van hypotheek krijgt. Veel aanbieders gaan daar niet mee akkoord.

Voorwaarden vergelijken
Voorwaarden Overbruggingskrediet: waar moet je op letten? Vergelijk de voorwaarden.
Uitlegfilmpje van de Rabobank

Filmpje waarin de overbruggingshypotheek wordt uitgelegd.

Handige links