Home » Hypotheekdocumenten » Duo studielening

Eisen aan DUO-studielening documenten

Hieronder staat welke documenten nodig zijn wanneer je een Duo studielening hebt lopen. Per fase zijn er andere documenten nodig.

Download overzicht
Download DUO overzichten

Er worden 2 overzichten opgevraagd:

  1. Actuele hoogte DUO studielening
  2. Hoogte DUO-lening bij aanvang

1. Duo overzicht: stappenplan

Log in en klik bij “Studieschuld” op “Details”. Maak van het overzicht dat je dan ziet een printscreen en sla het op als pdf.

2. Duo overzicht: stappenplan

Vervolgens klik je onder “Aflosplan” door op “bekijk schuldhistorie”. Klik daar het balkje met “Saldo studieschuld aflosfase” open, maak een tweede printscreen en sla deze op als pdf. Stuur beide overzichten naar Aktia. Let er op dat bij beide printscreens je naam (rechtsbovenaan het scherm) ook op de printscreen zichtbaar is.

Nog aan het studeren Geen gegevens nodig
Studie afgerond; > 1 jaar beginnen met terugbetalen Opgave DUO-schuld nodig voor dossiervorming
Studie afgerond; < 1 jaar beginnen met terugbetalen Opgave DUO-schuld nodig voor hypotheekaanvraag
Studie afgerond, DUO lening aan het terugbetalen 1. Actuele hoogte DUO-schuld
2. DUO-lening bij aanvang
3. Brief DUO dat lening is afgelost
4. Bewijsstuk extra aflossing (indien van toepassing)

Hoe beïnvloedt een DUO lening een hypotheek?

Hypotheekverstrekkers rekenen met het hele bedrag dat je ooit hebt geleend bij DUO omdat er gekeken wordt naar wat je per maand terugbetaalt. Dit is een vast bedrag per maand tijdens de hele looptijd.

Invloed studieschuld op hypotheekbedrag valt mee

Als je een studielening uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015) hebt, dan telt die schuld voor 0,75% mee in de lastenberekening.

Studieschulden ontstaan na 1 juli 2015 mogen in 35 jaar worden afgelost en tellen voor 0,45% mee in de berekening van het maximale hypotheekbedrag.

Effecten studielening oude stelsel van vóór 1 juli 2015 (factor 1,4) Stel je hebt een studielening van € 10.000,-. Daarbij hoort een maandlast van € 75,- (0,75% van € 10.000). Door deze studielening kun je ongeveer € 14.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben.

Effecten studielening nieuwe stelsel van na 1 juli 2015 (factor 0,85) Stel je hebt in het nieuwe leenstelsel een studielening van € 10.000. Daarbij hoort een maandlast van € 35,- (0,35% van € 10.000). Door deze studielening kun je ongeveer € 8.500,-minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben.

Extra afgelost

Heb je extra afgelost? Dan houdt een bank daar vaak rekening mee. Het bedrag dat je maandelijks aan DUO betaalt, gaat hierdoor namelijk omlaag. Als bewijsstuk kun je het bericht gebruiken dat je krijgt nadat DUO jouw betaling heeft verwerkt. Of het bericht waarin jouw verlaagde maandbedrag staat. Bij betaling met iDEAL krijgt je het bericht binnen 3 werkdagen.

Hypotheek en studieschuld. Hoe werkt dat?


Gevolgen verzwijgen studieschuld bij een hypotheekaanvraag?

Een studieschuld is niet BKR geregistreerd en daardoor kunnen geldverstrekkers niet nagaan of je een studieschuld hebt. Het is niet verstandig om een studieschuld te verzwijgen bij een hypotheekaanvraag. De DUO studielening verzwijgen kan verleidelijk zijn, omdat je meer mag lenen. Je kunt hierdoor wel in grote problemen komen.

1. Betalingsproblemen

Je loopt het risico dat je meer leent dan eigenlijk verantwoord is. Zolang je de hypotheek kunt betalen, is er niet veel aan de hand. Maar loopt je inkomen terug, bijvoorbeeld door WW, arbeidsongeschiktheid of einde relatie en kun je de hypotheek niet meer betalen dan hoef je weinig coulance te verwachten van de bank als deze erachter komt dat je een studielening hebt verzwegen.

2. Geen recht op NHG

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en heb je een studielening bewust verzwegen dan vervalt het recht op de bescherming van Nationale Hypotheek Garantie.

3. Geen hypotheek

Als de hypotheekverstrekker er tijdens de aanvraag achterkomt dat je een studieschuld hebt verzwegen dan loop je het risico dat de bank de aanvraag zal afwijzen. Dit kan worden geconstateerd via bankafschriften of je belastingaangifte.

 

39% van de mensen met een studie schuld verzwijgt de schuld bij een hypotheekaanvraag

Lees meer

DUO studielening bij een hypotheekaanvraag